Lachyoga
Wat is het?

Lachyoga is ontwikkeld door Dr. Madan Kataria uit India. Hij promoot de lachyoga over de gehele wereld en moedigt aan dat er overal lachclubs worden opgezet.

Lachen om niets
Meestal lach je om een grap. Zelfs als die niet zo leuk is. Bij lachyoga lach je om niets. Je gaat door middel van allerlei speelse oefeningen je lach op gang brengen onafhankelijk van je gevoel op dat moment. Je hoeft je dus niet goed te voelen om te gaan lachen.

Van neplachen tot echte lach (fake it until you make it)
Je begint met neplachen en laat de neplach overgaan in
een echte lach. Hoe vaker je dit doet hoe gemakkelijker het wordt om bij je echte lach te komen.

Beweging veroorzaakt emoties (motion creates emotion)
Het is belangrijk dat je in beweging blijft terwijl je lacht zodat je zoveel mogelijk voorkomt dat je gaat denken en je lach onderbreekt. Je brengt jezelf als het ware in een lachstemming. Daardoor ga jij je uiteindelijk prettiger voelen. Je lichaam maakt endorfine aan; ook wel het gelukshormoon genoemd.

Lachen vanuit de buik
Het heet lachyoga omdat er gelachen wordt vanuit de buik en dus niet vanuit de keel. Een goede buikademhaling is belangrijk. Lachoefeningen worden afgewisseld met ademhalingsoefeningen. Lachen brengt je als het ware naar de buitenwereld en roept je positieve kracht op. Door de ademhalingsoefening ga je terug in je zelf en ontwikkel je rust en kalmte.

Hoe gaat het?
In het algemeen wordt er met vrij dansen gestart om je lichaam los te maken en te ontspannen. Daarna leren we de ademhalingsoefening en een eenvoudige klapoefening met het daarbij roepen van hohohahaha. Speelse lachoefeningen volgen afgewisseld met ademhalingsoefeningen, bewegingen en klapoefeningen. Er wordt hierbij dus veel fysiek bewogen en het lijkt wel een beetje op sportlachen. Hahaha. Vervolgens wordt een rustiger onderdeel gedaan, zittend en lachen met de ogen dicht. De sessie wordt afgesloten met een liggende ontspanningsoefening.

Waarom is lachen belangrijk?
Mensen die met elkaar lachen werken beter met elkaar (people who laugh together work better together) Lachen is goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Lachen is goed voor je sociale leven, het verbetert contacten tussen mensen.