Amsterdams Lach Congres 2022 – DE KRACHT VAN JE LACH


Lachen voor een gezond, blij en zorgeloos leven

Deze dag is bestemd voor iedereen die houdt van lachen, die meer wil lachen in het leven. Voor mensen die benieuwd zijn hoe de lach je gezondheid kan versterken. Voor collega lachyoga begeleiders die hun kennis en vaardigheden willen vergroten. Een gevarieerd programma vol met workshops over de lach.

 

Kaarten en prijs informatie hier.

 

PROGRAMMA

10.00 Ontvangst met koffie en thee
10.30 Opening met lachlied.
10.35 Lachen en interview met deelnemer
10.45-11.25 De kracht van je lach. Drs. Maarten Vos
11.25-11.45 Adem diep Lach voluit Nadja Benschop arts-ademtrainer
11.45-12.15 Gezamenlijke Lachyogasessie
12.15-12.30 Afsluiting ochtendprogramma
12.30-13.30 Lunch
13.30-14.15 Eerste ronde  Workshops
14.30-15.15 Tweede ronde workshops
15.30-15.45 Gezamenlijke afsluiting
15.45-16.30 Afsluitend drankje

Workshops

Eerste ronde: 13.30-14.15

Workshop 1
Lachen en de adem
Els Pfann
Ik vind het effect dat lachen op de adem heeft fascinerend!! Ik wil hierbij graag het lachen op de yoga manier benaderen. Hierbij komt aan bod:
 De innerlijke glimlach via de adem naar buiten brengen
 Voelend lachen, bewustwording van alle fysieke aspecten die lachen teweeg brengt
 Bewust het effect van lachen voelen op de adem
 Alle uiterlijke vertoon weglaten, puur de lach en de adem ervaren
 Een ontspanningsoefening als afsluiting

Workshop 2(Engelstalig, English)
My story: Breast cancer and laugh yoga
Celeste Brown
Celeste will guide you through her own personal story as a breast cancer survivor and the impact Laugh Yoga has had on her life. In addition to having fun with playful laugh yoga exercises, we will explore the relationship between laughter and your health. Get ready for an optimistic, inspiring workshop!

Workshop 3
De Oerlach
Marieke van de Loo
Blijdschap is één van de vier basisemoties volgens Karl Jung. We ervaren als mens soms wel een rollercoaster aan emoties.  Regelmatig hebben de basisemoties bedroefd, bang en boos de overhand in ons drukke bestaan. Toch is Blijdschap net zo belangrijk in je leven om te ervaren. Alleen hoe kan je puur ‘blijdschap’ ervaren? Zonder er altijd wat van te vinden?
Door werkelijk je hoofd af te koppelen en in je lichaam te gaan zitten. Tijdens de Oerlach workshop doen we lichaamswerk oefeningen en laten we actief onze  levensenergie door ons lichaam stromen. Uit onderzoek blijkt dat emoties pieken in fases van 7 minuten. De lachstuip gaat ook in golven van ongeveer 7 minuten.
Eenmaal bij de Oerlach aangekomen, gebeurt het lachen als vanzelf. Je hebt geen controle meer over je lichaam. Het voelt als een lach orgasme van top tot teen. Tijdens de workshop zal ik er meer over vertellen en doen we lichaamswerk om de Oerlach toe te laten.

Tweede ronde 14.30-15.15

Workshop
Adem diep, lach voluit
Nadja Benschop
Er zijn verrassend veel overeenkomsten tussen de gezondheidsvoordelen van het lachen en die van de middenrifademhaling. Door het lachen zorg je voor een vollediger uitademing waardoor je ook weer meer inademt. Met een middenrifademhaling is dit ook het geval. Zuurstof, stressmanagement en ontgifting hebben de twee technieken met elkaar gemeen. Kennelijk zijn de bewegingen van ons middenrif belangrijker voor onze gezondheid dan we denken. Het verschil tussen de twee technieken is dat je met behulp van een verbonden ademhaling ook je diepliggende negatieve emotionele lading en mentale overtuigingen zeer efficiënt klaart.
Tijdens de workshop zal Nadja verder ingaan op de overeenkomsten en verschillen tussen lachyoga en en een diepe middenrifademhaling, waarbij de nadruk zal liggen op een aantal praktische oefeningen om je ademhaling beter te leren kennen en om thuis te doen.

Workshop 5
Hilarisch lachen met krachtdieren
Henny Strijker
Een heerlijke workshop om je te verbinden, te dansen, te lachen samen met een krachtdier. We bestrooien elkaar met magisch helend giebelglitter, waarmee je elkaar kan veranderen in een krachtdier en je onwijs aan het lachen gaat. Giebel, giechel en bulder. We lopen als een pauw zo trots over de rode loper onder luid geloei en gelach. Wij zijn finalisten voor een schoonheidswedstrijd.  We kunnen lachen met een muizenthema en de muizenissen van alledag om tot slot uit onze comfortzone te stappen en op ontdekkingstocht te gaan om een grotere werkelijkheid te vinden. Zo heeft de spin oneindig veel mogelijkheden om mee te lachen. We doen ons best om de imitatie van de lach van een kwaadaardige spin neer te zetten. Hoe meer over de top hoe beter. Zo heeft ieder krachtdier zijn eigen thema en komen we tot nieuwe inzichten over onszelf.

Workshop 6
Lachen vanuit je tenen
Franneke Hessing
Ik weet niet hoe het met jullie is, maar er zijn van die dagen…dat alles tegen lijkt te zitten. Tijdens klussen sla je op je duim, bij het verven blijkt het restje wat je voor het aflakken gebruikt bevroren te zijn geweest, want alles bladdert nu af , ..en nog zo wat van die dingen. Woehaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!
En dan weet ik eigenlijk wel dat ik een tikkie oververmoeid ben als ik daar zo op reageer. En dat ik al weken slecht slaap, oa door al dat geklus. Maar ook door de oorlog in Oekraine en meer van die dingen waar ik geen invloed op heb. Maar mijn gevoel zegt op dat moment dat alles tegenzit, ik doe het fout, etc etc.
Genoeg in ieder geval voor mijn hoogsensitieve ik om even lekker door het lint te gaan. En te merken dat ik de broodnodige energie om door te gaan uit mijn tenen moet halen…
Uit mijn tenen? Hoe zat het ook alweer met lachyoga, lachen we dan juist niet vanuit ons lijf, ook als er qua gedachtes niets te lachen valt??? Niet beginnen vanuit ons hoofd, maar vanuit de buik, of….vanuit onze tenen??
Juist deze onvoorwaardelijke, onbewuste, oncontroleerbare en ongelofelijk heerlijke, ontspannende lach, die maakt dat ik weer kan relativeren . En die me de energie geeft om de dingen waar ik geen invloed op heb kan parkeren, die maakt dat ik kan kijken naar wat dan wel mogelijk is…
Wie herkent dit en wil samen met mij  lachen vanuit het niets, zonder reden maar met een doel, nl samen zoeken naar verbinding, veerkracht, vitaliteit en vrolijkheid.