“HOW TO GET FROM HERE TO THERE LAUGHING ALL THE WAY.” (ANNETTE GOODHEART)

Wanneer lachcoaching doen?
U wilt weer leren lachen.
Uw leven is zo serieus geworden en de lach is verdwenen.
Of u wilt de lach meer gebruiken in uw werk.
Of u wilt uw lach verbeteren en meer ruimte geven.
U wilt een coachingsvraag eens op een andere manier benaderen.
In plaats van eindeloze gesprekken en praten praten wilt u onderzoeken of u kunt lachen met uw vragen. Dan is lachcoaching heel geschikt. Lachen relativeert. Lachen maakt de creativiteit weer los. U vindt uw energie weer terug.

Principes bij lachcoaching
De coach onderzoekt met cliënt of deze kan lachen met zijn vragen. Dit wordt op een speelse manier gedaan met veel humor. De coach helpt de cliënt te lachen of zijn lach weer te vinden.

Hoe lang en hoe duur?
Ik bied 3 sessies aan. De eerste sessie duurt 1 uur en op een speelse wijze onderzoeken we of u de lach meer kunt inzetten in uw leven. De eerste sessie kost 95 euro. Na de eerste sessie beslist u of u verder wilt. De tweede en derde sessie kosten 75 euro en duren een uur. (prijs exclusief 21% BTW) Als u wilt kunt u verdere vervolgafspraken maken.
De individuele coaching vindt bij mij thuis plaats in Amsterdam Slotermeer. Gratis parkeren met een blauwe zone kaart.

Achtergrond lachcoaching
Annette Goodheart is Amerikaanse lachcoach en lachtherapeute. Enkele van haar ideëen over lachen zijn: We voelen ons beter nadat we hebben gelachen. We lachen vaak om de stress los te laten. Lachen is eigenlijk spelen met pijn. Met lachen breng je weer balans in je leven. Lachen is een natuurlijke helingskracht. Als je iemand vraagt waarom lach je dan stopt iemand met lachen.

Lachcoaching helpt mensen bij vragen over hun leven in het hier en nu. Dat onderscheidt coaching van therapie waarbij ook uitgebreid op het verleden kan worden ingegaan.

Ervaring deelnemers:

-“Via via kwam ik bij Maarten terecht omdat ik vaker en makkelijker wilde lachen. Door omstandigheden ben ik vaak gespannen, en staat het huilen me nader. Met een luisterend oor, leuke  oefeningen (zoals de meterlach!) en  goede ideeën laat Maarten zien dat lachen voor het oprapen ligt. Ik kan er altijd en overal voor kiezen om te lachen, ook als daar geen directe aanleiding toe is. Lachen leidt vanzelf tot vrolijkheid. Ik voel me stukken energieker en luchtiger.”

-Ik kijk terug op 3 plezierige sessies en meen dat ik door de voorbeelden en de oefeningen die je hebt gegeven meer lucht en licht heb gevonden in mijn kijk op het leven. Ik verwacht ook dat ik daar blijvend profijt van zal hebben. Dank je wel.

-SERIEUS LACHEN
Toen ik de diagnose borstkanker kreeg wilde ik uit de zwaarte blijven die rondom het begrip hing en hield me vast aan leuke dingen om niet mee te gaan in een draaikolk van zwaarmoedige emoties. Ik wilde in eerste instantie ook zeker niet praten met een psycholoog. Nee, ik had juist een enorme behoefte om te lachen.

Daarna (toch enigszins in paniek) belde ik Maarten Vos, een lachcoach voor begeleiding. Die reageerde heel enthousiast en nodigde mij bij hem thuis uit.
Het klikte heel goed en we hebben veel gelachen. Even was ik bang dat het voor mij een manier was om de confrontatie met de kanker uit de weg te gaan, het zogezegd weg te lachen, (omdat dat toegegeven wel een beetje in mijn aard ligt) maar Maarten wist prima evenwicht aan te brengen tussen de ernst en de lach.
Hij vertelde dat het er niet om te doen was de dingen WEG te lachen, maar om ERMEE te lachen en dat er soms “eerst een traan nodig is voor het vrijkomen van de lach.”
Maarten nodigde me uit om al mijn gedachten te uiten (aarzelend, brullend of lachend) en zodoende was er ruimte voor alle gevoelens die de diagnose kanker bij me teweegbracht en heb ik vervolgens geleerd hoe de lach in te kunnen zetten in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij spanningen (voor de operatie), bij spookgedachten (tijdens de bestralingen) en angsten (voor de toekomst).
Dat de lach beeldend op allerlei manieren  toepasbaar blijkt, dat je er beschermlagen mee kunt aanbrengen en dat het als een verzorgende olie kan dienen voor je gekwetste ziel. En vooral dat je met lachen zoveel endorfine kunt vrijmaken waardoor je je als herboren voelt.
Ook kwam aan bod hoe je af te schermen van heftige reacties uit je omgeving op het nieuws en hoe je de kanker de kanker kunt laten.
Met al deze positieve ervaringen gun ik elke (kanker)patient eenzelfde lachcoaching, omdat het heel toegankelijk is, iedereen kan het (je hoeft er niet voor in rare houdingen te staan) en omdat het zo veel instant power oplevert!
Lachyoga is ook uitermate geschikt voor mensen met een allergie voor cliniclowns, omdat je a priori niets grappig hoeft te vinden. Je spreekt gewoon af om zonder aanleiding op een kunstmatige manier te gaan lachen met behulp van ademhalingstechnieken, waardoor je bij je “echte lach” komt en die vrij kunt laten gaan.
Het is puur lachen om het lachen.
Na een lachsessie voel je je energiek en heb je het idee dat je alles aankunt wat er op je pad komt.

Hieronder foto met Annette Goodheart tijdens training in Denemarken